• De euro presteert dit jaar aardig tegenover het Britse pond en de Japanse yen, maar is flinkt verzwakt ten opzichte van de dollar.
  • De Amerikaanse munt is de grote winnaar van 2022, mede dankzij de snelle renteverhogingen in de VS en de onrust op financiële markten.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst signaleert dat 2023 er wel eens anders kan uitzien voor de dollar.

ANALYSE – De laatste weken gaat veel aandacht uit naar de politieke chaos in het Verenigd Koninkrijk, die eraan bijdraagt dat de euro sinds de jaarwisseling met 4 procent is gestegen ten opzichte van het Britse pond. Ten opzichte van de Japanse yen komt die winst zelfs op 12 procent.

De voorsprong van de euro tegenover de Japanse munt is te danken aan het groeiende renteverschil tussen Europa en Japan. In dat laatstgenoemde land houdt de centrale bank de rente halsstarrig onder de nul procent.

Dit alles laat onverlet dat de euro ten opzichte van de belangrijkste munt ter wereld veel terrein verliest. Wat is de reden voor de kracht van de dollar en komt het omslagpunt al in zicht? 

Snelle stijging rente in de VS in combinatie met financiële onrust

Het antwoord op die eerste vraag valt in twee delen uit elkaar. In het voorjaar vormde de hoog blijvende Amerikaanse inflatie de aanjager achter de dollar. Hierdoor moest de verwachting op financiële markten worden bijgesteld: de rente in de Verenigde Staten ging veel harder stijgen dan werd aangenomen.

Terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) nog hard bezig was om het steunpakket na corona af te bouwen, vloog de Amerikaanse rente al omhoog. Hierdoor steeg de dollar in maart en april met ruim 6 procent ten opzichte van de euro.  

Vervolgens is de munt in de zomermaanden nog eens met 7 procent omhoog gegaan. Die rally had echter een andere oorzaak, want in deze periode liep de Europese rente in dezelfde vaart op als de Amerikaanse.

In plaats van renteverschillen, werd de dollar in deze periode opgestuwd door de vrees voor een snelle afkoeling van de wereldeconomie. De Amerikaanse munt vormde een aantrekkelijke vluchthaven met het oog op de energiecrisis in Europa, terwijl China worstelt met coronalockdowns en grote problemen in de vastgoedsector. 

Waar komt een nieuwe dollarimpuls vandaan? 

De dollar heeft zo twee keer een flinke duw in de rug gehad. Het is nu lastig te zien waar een derde impuls vandaan moet komen. Een nieuwe inflatieschok? Er moet echt heel wat gebeuren voordat de Federal Reserve zich waagt aan nog grotere rentestappen dan de 0,75 procentpunt die voor de komende vergaderingen al zijn ingeprijsd.

Verder oplaaiende zorgen over de wereldeconomie? De meeste economische sentimentsindicatoren staan al op het laagste niveau sinds de financiële crisis van 2008.  

Het heeft er dan ook alle schijn van dat de brandstof voor de raketvlucht van de dollar zo goed als op is. Verschillende Amerikaanse zakenbanken raden hun klanten de laatste tijd al aan om de valutarisico’s van een belegging in buitenlandse aandelen niet langer af te dekken, zodat ze profiteren als euro, yen en andere munten stijgen.

Voorlopig is 2022 in de valutawereld echter absoluut het jaar van de dollar. Maar het moet heel raar lopen als dat straks ook voor 2023 geldt. 

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.